[ Mottó ]

Milyen jövőbeli kockázattal nézünk szembe ? (Két saroknyi területen rövidesen akár 1500 ember lakhat a Helyi Építési Szabályzat alapján)

Mindenek előtt szögezzük le a legfontosabbat: fontosnak tartjuk a területtel kapcsolatos folyamatos párbeszédet és hogy komolyan vegyék az...

2017. április 10., hétfő

Határozati javaslat Gyömrő Liget lakópark lakossági kérelmének megtárgyalása tárgyában

(A határozati javaslatot alpolgármester úr szóbeli tájékoztatása alapján a képviselő-testület 2017. április 10-i ülésén elfogadta)

21. napirendhez:

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. április 10-i rendes, nyílt ülésére.

ELŐTERJESZTÉS

Tárgy: A Gyömrő Liget lakópark lakossági kérelmének megtárgyalása.

Tisztelt Képviselő-testület!

A Gyömrő Liget lakópark lakói részéről érkezett egy beadvány Önkormányzatunkhoz. Ebben a beadványt jegyzők azzal a kéréssel fordultak a Képviselő-testülethez, hogy településszabályozási eszközökkel akadályozza meg a Liget lakóparkban negyvenlakásos , vagy ehhez hasonló tömbházak építését.

A kérelem céljával a magam részéről is messzemenőkig egyet tudok érteni, mivel úgy vélem, fontos, hogy városunk megőrizze kertvárosias jellegét. Emellett véleményem szerint fontos azt is hangsúlyozni, hogy amennyiben az építési szabályzat szerint egy ingatlanra negyven lakást is lehetne építeni, az nem azt jelenti, hogy oda kötelező is negyven lakást építeni. A néhány ingatlanon megépülő közel kétszáz lakás olyan extrém terhelést jelentene a lakókörnyezet számára, mely mindenképpen elkerülendő.

A polgármesteri településképi véleményezési eljárás keretében a szakértői tanácsadó testületként működő Városképbíráló Munkacsoport eddig is következetesen elutasította az ilyen építtetői irreális szándékokat. A hatalmas tömbházak építésének megakadályozását természetesen nem kizárólag az építési szabályzat, vagy az övezeti besorolás módosításával, hanem egyéb szabályozási eszközökkel is el lehet érni. Ezek komplex alkalmazása adhat az önkormányzat kezébe olyan hatékony korlátozási lehetőséget, amelyen keresztül kártérítés megfizetése nélkül és hatékonyan tudunk érvényt szerezni településrendezési céljainknak. 


A kérelem a napirend mellékletét képezi.

A témát a Településügyi, Vagyonkezelő és Környezetvédelmi Bizottság tárgyalta.

Az előterjesztésben foglaltak alapján kérem a T. Képviselő-testületet az alábbi határozati javaslatban foglaltak elfogadásáról:

Határozati javaslat:

Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testülete
… igen szavazattal, … nem szavazattal, … tartózkodással
az alábbi határozatot hozza:
1.      A Képviselő-testület támogatja a Liget lakópark lakosai által
megküldött beadványban megfogalmazott cél érvényesülését.

2.      A Képviselő-testület a lakossági kérelemben foglalt cél támogatása mellett szükségesnek tartja a szükséges szakmai egyeztetések lefolytatását.

3.      A Képviselő-testület a 2.) pontban foglaltakra tekintettel felkéri az alpolgármestert, hogy a településrendezési eszközök módosítását előkészítő céget,
valamint a főépítészt bízza meg a kérelemben foglaltak szabályozási lehetőségét vizsgálják meg és ezzel kapcsolatos szakmai véleményüket adják meg.
Kérje meg az önkormányzat jogi képviselőjének jogi állásfoglalását arra vonatkozóan,
hogy milyen egyéb jogi eszközökkel biztosítható méginkább a kérelemben megfogalmazott cél érvényesítése.

Felelős: alpolgármester
Hat. idő: azonnal

Gyömrő, 2017. április 7.

Tisztelettel:

                                                                                                             Mezey Attila s.k.

                                                                                                               alpolgármester

Az előterjesztés letölthető formában: https://drive.google.com/open?id=1VmU1roaQbnt1ItnrYLweOKTI1LO8KPsGZ4kt2FtQimc